maandag 4 december 2017

Wellicht handig....


 
In het allernieuwste boek van Claire Boeter "ByClaire Fashion" stond een hele mooie gebreide, grafische omslagdoek. En toen ik afgelopen november op de KreaDoe in Utrecht liep, kon ik het niet nalaten om hiervoor de mooie ByClaire Softmix bolletjes aan te schaffen. Op de stand van ByClaire werd ik geïnspireerd en (samen met Claire) koos ik voor een eigen kleursamenstelling. De wolletjes waren op de beurs ook nog eens in de aanbieding bij Wolplein.

Mijn kleurkeuze is gevallen op
- 013 Mauve
- 029 Dark Olive
- 042 Taupe
- 008 Ivory
en het subtiele randje het ik met een restje mintgroen gedaan.

Ik mijn rondbreinaalden uit de kast gehaald. Persoonlijk vind ik die van KnitPro rondbreinaalden erg fijn. Inmiddels gaan ze niet meer los tijdens het breien. Ik weet nu hoe je ze het beste vast kunt zetten....wel zo handig. Het metalen krulletje wat erbij zit is daarvoor nodig ;-)
Maar dit is nog niet mijn handige tip....

Het patroon is mooi en een eenvoudig. Eigenlijk is het alleen maar recht breien.Maar toen kwam ik bij de kleurwissel aan.
Op dezelfde naald moet je om de vlakverdeling te krijgen, wisselen van kleur. In het boek staat dat je de draden om elkaar heen moet slaan. Klinkt logisch, maar qua uitvoering vond ik deze best lastig. Want hoe doe je dat nou netjes (had het nooit gedaan namelijk). Ik dacht als je draadjes aan de achterzijde hangen moet je deze daar altijd laten. Maar dat is dus niet zo kwam ik achter. Want in dit geval ligt je draad soms ook aan de voorzijde. Om een mooie strakke aansluiting te maken is het wel noodzakelijk om soms de draad naar voren of naar achteren te halen. Maar daarvóór al wel de draden onder elkaar heen te halen (om elkaar heenslaan dus zoals staat vermeld)
Wellicht dat het voor velen van jullie wel duidelijk is, maar als je begint met breien en je wilt dus een kleurwisseling in de rechte steek maken op dezelfde naald, dan kan wellicht mijn tip handig zijn.

Eigenlijk zorg je ervoor dat je elke keer aan een kant de draden om elkaar slaat. Je komt aan met kleur 1 (groen) om de wissel te maken naar kleur 2 (taupe). Neem de draad van kleur 2 (taupe) en kruis die onderlangs met draad van kleur 1 (groen). Dit kan soms aan de achterzijde van je werk zijn maar soms ook eerst even aan de voorzijde van je werk. Uiteindelijk leg je de draad van kleur 2 (taupe) (als deze eerst aan de voorzijde van je werk was) na de wisseling wel weer naar achter om dan verder te breien.
Zorg wel dat je uiteindelijk wel je draden op één en dezelfde kant hebt als je verder breit. Doe dit aan de kant waarop je deze ribbel ziet (zie foto) dit noemen ze de achterzijde/achterkant van je werk.


Ik plaats er wat foto's van....dat maakt het hopelijk iets duidelijker
je komt bij de kleurwissel aan

haal draad nr 1 naar voren

hier leg je de draad nr 2 onder nr 1

draad nr 2 waar je verder mee breit dan naar achteren leggen

en verder breien met kleur nr 2


Misschien vind je de tip handig. Het zorgt er in ieder geval voor dat je kleurwisseling er wel strak uit ziet. Hierbij het allerlaatste plaatje....voilà .... mijn omslagdoek in vol ornaat. Heerlijk zacht en handig met het koude weer!XX L

2 opmerkingen:

 1. Je sjaal wordt mooi, Linda. En bedankt voor de tip. Ik heb het boek van Claire met Sinterklaas gekregen en wil de sjaal ook (....ooit) gaan breien. Ik ben nog niet zo handig in breien, dus je tip is zeker welkom. Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ingrid, breien vind ik ook wel een stuk lastiger dan haken. Dus ik vond het wel handig om deze tip te delen. De sjaal is gebreid erg luchtig en heerlijk zacht, dus zeker gaan breien (als je tijd hebt).
   Lieve groet, Linda

   Verwijderen